Wloczykij-Vagabond

Miejsca znane i nieznane

Krem ze szpinaku na Mleku Kokosowym po Fidżyjsku

Szpinak na Fidżi trafił dzięki kolonistom z Europy. Rdzenni mieszkańcy połączyli go z jednym z największych lokalnych dóbr – kokosem. Wyszło z tego coś pysznego! Taką zupę, o aksamitnej konsystencji, pięknym intensywnie zielonym kolorze, lekko pikantną podaje się w archipelagu jako danie narodowe. Bardzo prosto ją także przyrządzić w Polsce. To także danie dobre dla wegan.

Co będzie potrzebne:

  • włoszczyzna (marchewka, seler i nać selera, por, pietruszka, kilka ząbków czosnku, 2 średnie ziemniaki);
  • przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz cayenne, sól);
  • pół kostki warzywnej;
  • opakowanie mrożonego szpinaku (liście lub krajanka);
  • kartonik (250 ml) mleka kokosowego (najlepsze jest RealThai).

Przygotowanie:

  • gotujemy wywar z warzyw (zwykle daję 1,5 marchewki, plaster selera i kilka liści, kawałek pora, pół pietruszki), kilku ząbków czosnku oraz liści laurowych, ziela angielskiego i połowy kostki warzywnej;
  • wyciągamy te warzywa, które mogą zostawić łyka (liście selera i zielone części pora), reszta zostanie zmiksowana;
  • dodajemy obrane ziemniaki, a po kilku minutach – szpinak;
  • gotujemy aż ziemniaki będą miękkie;
  • pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku, ważne jest aby dodać ok. 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne – zupa jest wtedy lekko ostra i wyrazista;
  • doprowadzamy do wrzenia;
  • wszystko należy zblendować lub zmiksować przy użyciu kubka miksującego w robocie kuchennym;
  • podać z kroplami mleczka kokosowego, krem nie musi być bardzo gorący.

Please follow and like us:

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Wloczykij-Vagabond

Theme by Anders Norén